wallpaper

Aromatherapie

Wat is aromatherapie

Aromatherapie is een complementaire geneeswijze, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Het is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Aromatherapie wordt vooral ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid. De geuren werken in op het onderbewuste en helpen een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht te brengen.

Geuren

Geuren omringen ons de hele dag en hebben bewust en onbewust  invloed op onze  hersenen. Geurprikkels worden via ons reuksysteem naar de hersenen vervoerd, die ze verwerken en er “boodschappen” over afgegeven over de aard van deze geuren. Iedereen kent het wel, je ruikt een geur en deze roept een onmiddellijke herinnering op m.b.t. een vroegere situatie. De emoties van “toen” voel je bijna direct weer. Dit is een geurherinnering die zó sterk kan zijn, dat ze tot ver in de ouderdom opgeroepen kan worden. Dit maakt het werken met geuren ook een heel effectief en eenvoudig middel bij mensen die vooral op onbewust niveau last hebben van spanningen.

Genezingsproces

In diverse landen wordt aromatherapie voorgeschreven als onderdeel van het genezingsproces van patiënten. Met name mensen met dementie of mensen met verminderd bewustzijn, reageren zeer positief op behandeling met etherische oliën.

Etherische oliën en slaap- of pijnproblemen

In onze praktijk gebruiken wij een scala van etherische oliën bij slaapproblemen die veroorzaakt worden door overbelasting van het zenuwstelsel. We hebben vooral goede resultaten met geuren als mensen erg angstig, gespannen of somber zijn. Wij gebruiken aromatherapie niet alleen om slaap te bevorderen maar ook om mensen overdag te activeren. Specifieke geuren kunnen pijnklachten verminderen en geven zowel lichamelijk als emotioneel verlichting.

Bronnen

Lytle, J., Mwatha, C., Davis, K.K.(2014). Effect of Lavender Aromatherapy on Vital Signs and Perceived Quality of Sleep in the Intermediate Care Unit: a Pilot study, American Journal of Critical Care, (23), 24-29.

Kreitzer, M.J., Koithan, M. (2014) Integrative Nursing, Oxford, Orford Press inc.

Vanhove, M., Devliegerhe, G., (1996) Etherische oliën, handboek voor aromatherapie, De Eeenhoorn