wallpaper

Slaapproblemen

Zorg bij slaapproblemen

plaatje van slaapklachten.

slaapklachten

Ongeveer 33% van de Nederlandse bevolking heeft slaapproblemen. Dat is zeer ernstig want onze slaap is de basis van een goede gezondheid. Slaap is de basis van ons bestaan. Er is onderzocht dat we langer zonder eten dan zonder slaap kunnen. De slaap wordt geregeld door ons biologisch ritme. De pijnappelklier speelt hierin een grote rol. Het is het best doorbloede kliertje in ons lichaam. De pijnappelklier scheidt Melatonine (slaaphormoon) af als het donker is en stopt hier mee als het licht is. Doordat de pijnappelklier er qua structuur uitziet als een oog wordt het ook wel ons derde oog genoemd.

Slaapproblemen

We spreken van een slaapprobleem als u moeite heeft met inslapen of juist doorslapen. Dit kan diverse oorzaken hebben. Te denken valt aan stress, een verkeerd aangeleerd slaappatroon, verkeerde gewoontes of een te weinig verduisterde slaapkamer. Daarnaast kunnen ook lichamelijke oorzaken een rol spelen zoals rusteloze benen, snurken of slaapapneu, en pijn. Parasomnie zoals slaapwandelen, tandenknarsen en vaak naar het toilet moeten verstoren, een goede slaap ook.

Hierdoor kunt u zich overdag vaak slecht concentreren, voelt u zich moe en futloos en/of prikkelbaar. Sommige mensen hebben last van deze klachten overdag maar realiseren zich niet dat dit meestal door een slechte slaap komt.

Soorten slaap

We hebben twee soorten slaap: de Non-Remslaap en de Remslaap.  De non-remslaap die we het meest in het begin van de nacht hebben zorgt voor ons lichamelijk herstel. De Non-Remslaap kent 4 fases: in de eerste fase doezelen we, soms hebben we dan spiertrekkingen en onze gedachten gaan op dromen lijken. De tweede fase is ook nog een inslaapfase en de derde en vierde fase noemen we ook wel Slow Wave Sleep (SWS) waarbij ons brein volledig in rust is  Een gebrek aan met name de SWS kan medische problemen veroorzaken zoals obesitas en hoge bloeddruk. Het immuunsysteem wordt in deze slaap opgebouwd, dus elk griepvirus is dan ook potentieel gevaarlijker, maar ook een verhoogde kans op sommige vormen van kanker is gelinkt met gebrek aan remslaap.

Droomslaap

De Remslaap wordt ook wel droomslaap genoemd. Tijdens deze slaap bewegen onze ogen heel snel (Rapid Eye Movements)In deze slaap verwerken we de activiteiten van onze dag en leren ervan. Tijdens deze slaap halen de hersenen de essentie uit de ervaringen van overdag en integreren deze nieuwe ervaringen met oudere. Deze remslaap geeft inzicht in en betekenis aan het leven. Zonder remslaap geen inzicht. Geestelijke problemen zoals overspannenheid en depressie kunnen veroorzaakt worden door onvoldoende remslaap.

Slaapritme

Als u al lang aan slaapproblemen lijdt, een verkeerd slaapritme heeft aangeleerd of niet meer kunt slapen als gevolg van stress of een ingrijpende gebeurtenis, dan kunnen wij samen met u kijken naar een passende behandeling. Wij behandelen ook mensen met lang bestaande of onverklaarbare vermoeidheid of andere gezondheidsklachten. Vaak zijn zij al door vele medici gezien, maar zonder het gewenste resultaat. Oorzaak van deze klachten ligt dan vaak aan een slechte slaap. Mensen die al jarenlang slaapmedicatie of  Melatonine gebruiken kunnen ook bij ons terecht om weer een gezond slaappatroon te ontwikkelen.